Oogzorg en Optometrie

Merkt u dat uw zicht in het donker minder wordt? Ziet u soms dubbel, vervormingen of heeft u last van droge ogen? Dit zijn signalen die u niet mag negeren. Bij Roma Opticiens kijken we verder dan alleen een nieuwe bril.

Uw ogen vertellen een verhaal, en wij helpen u om dat verhaal helder te houden. Onze ervaren optometristen nemen de tijd voor een uitgebreide oogcheck, waarbij we niet alleen uw sterkte meten, maar ook uw ooggezondheid grondig controleren. Sommige oogaandoeningen sluipen ongemerkt binnen – zonder dat u het direct doorheeft. Vroegtijdige ontdekking kan veel problemen voorkomen.

Als we iets opmerken dat extra zorg vereist, verwijzen we u direct door naar een oogarts. Zo weet u zeker dat uw ogen de aandacht krijgen die ze verdienen.

Onze optometrische diensten

Oogonderzoek

Bij Roma Opticiens gaan we verder dan een standaard oogmeting. Onze ervaren optometristen voeren uitgebreide oogonderzoeken uit en screenen op oogaandoeningen die uw zicht kunnen beïnvloeden, zoals staar of andere onderliggende problemen. Heeft u klachten zoals slecht zicht in het donker, tranende ogen of vervormingen? Dan kan een bril alleen mogelijk niet genoeg zijn. Wij zorgen ervoor dat we de oorzaak achter uw klachten vinden en, indien nodig, verwijzen we u snel door naar een oogarts voor verdere behandeling.

OCT Scan

Met onze geavanceerde OCT-scan kunnen we gedetailleerde beelden van het netvlies maken. Hiermee kunnen wij afwijkingen in het oog waarnemen. Van een aantal oogaandoeningen merkt u niets totdat het te laat is. Een volledige scan van het netvlies kan deze aandoeningen zoals bijvoorbeeld glaucoom opsporen. Als wij een aandoening vinden kunnen wij u rechtstreeks doorverwijzen naar een oogarts. 

 

Bij twijfel over de gezondheid van de ogen of een algemene check van de gezondheid van de ogen kan u een afspraak voor een volledig oogonderzoek maken bij een van onze Hbo-opgeleide optometristen. 

Veel voorkomende oogaandoeningen

Meer weten over oogaandoeningen en de symptomen die hier bij horen? Lees hier meer informatie over de meest voorkomende oogaandoeningen.

Glaucoom

Wat is glaucoom

Bij glaucoom wordt de oogzenuw beschadigd. Hierdoor ontstaat geleidelijk verlies van uw gezichtsveld. Meestal is de oogboldruk bij glaucoom te hoog, maar de oogboldruk kan ook normaal zijn. 
Glaucoom wordt ingedeeld in: 

Primair glaucoom. Dat betekent dat het een opzich zelf staande ziekte is waarvan de oorzaak niet bekend is. Het kan ook aangeboren zijn.

Secundair glaucoom. Dit glaucoom ontstaat als verschijnsel bij een andere (oog)ziekte, door het gebruik van oogdruppels of na een oogverwonding(ook na langere tijd)

Acuut glaucoom. Een zeldzame vorm van glaucoom is acuut glaucoom. De oogdruk is opeens heel hoog. Dit geeft heftige klachten, zoals hoofdpijn, misselijkheid en braken, een rood en pijnlijk oog en wazig zien.

Glaucoom komt veel voor: ongeveer 2 van de 100 mensen boven de 45 jaar hebben glaucoom.

Symptomen

Het verraderlijke van glaucoom is dat u er jarenlang niets van merkt en ook geen klachten heeft. Pas als het gezichtsveld drastisch kleiner is geworden, ontstaan er klachten.

Belangrijk is dat u boven de 45 jaar elke 3 jaar uw oogdruk laat meten. Bent u familiair belast dan is een uitgebreid glaucoomonderzoek met OCT scan en gezichtsveldonderzoek elke 3 jaar aan te raden.

Behandeling

U krijgt oogdruppels die de oogdruk verlagen. Ook als die druk bij u normaal is. Deze worden door de oogarts voorgeschreven.
Krijgt u geen goede oogdruk door de druppels, dan kan een laserbehandeling of een operatie nodig zijn. Deze verlagen de oogdruk ook.

Macula degeneratie

Wat is macula degeneratie?

Macula degeneratie is een oogziekte waarbij het centrale gezichtsvermogen steeds verder achteruitgaat. Mensen kunnen steeds minder details onderscheiden doordat de lichtgevoelige cellen op hun netvlies langzaam afsterven. Uiteindelijk ontstaat er vaak in het centrale gezichtsveld een grijze vlek omdat de cellen daar volledig uitvallen. De kleur van de vlek kan verschillende grijstinten bevatten en zelfs zwart zijn.

Oorzaken

Erfelijkheid 

Roken: mensen die een pakje sigaretten per dag roken, hebben 5 keer meer kans op maculadegeneratie. De antioxidanten in het oog worden namelijk afgebroken door roken.

Leeftijd: macula degeneratie komt voornamelijk voor bij mensen die ouder zijn dan 50 jaar

Geslacht: vrouwen hebben meer kans op Macula degeneratie dan mannen 

Daarnaast hebben een ongezonde voeding, overgewicht, hoog cholesterolgehalte, hoge bloeddruk en diabetes invloed op het Macula pigment 

Symptomen

Minder scherp zicht, het zien van een wazige, donkere vlek , contrasten nemen af, kleuren zijn minder goed te waarnemen en rechte lijnen worden vaak krom gezien.

Behandeling

Macula degeneratie is niet te genezen. Bij de droge macula degeneratie kan een voedingssupplement soms de achteruitgang remmen.

Bij de natte maculadegeneratie kan de oogarts soms met injecties in het oog de achteruitgang remmen.

Staar

 

Wat is staar?

Staar of ook wel cataract genoemd is een vertroebeling van de ooglens. Achter de pupil zit een doorzichtige lens die helder moet zijn om goed en scherp te kunnenzien. De ooglens wordt harder en stugger vanuit de kern naarmate we ouder worden. Soms kunnen eiwitten in de lens gaan samenklonteren waardoor we een troebel beeld krijgen. 

Staar heeft vaak met veroudering van de ooglens te maken maar soms is het aangeboren of het gevolg van een ziekte.

Symptomen

Staar ontwikkeld zich langzaam. Soms begint het aan de rand van de ooglens waardoor je er jaren geen last van kunt hebben. Als de vertroebeling in het midden zit , kun je last krijgen van dubbel of wazig zien. Ook zullen kleuren niet meer zo helder zijn. Soms verandert je sterkte van de bril ineens heel veel. Vaak gaat het gezichtsvermogen achteruit. We zullen u dan doorsturen naar de oogarts.

Behandeling

Staar is goed te behandelen door een oogarts. Hierbij word de huidige lens verwijderd en een nieuwe weer transparante kunstlens geplaatst. 

Rode ogen

Oorzaken van een rood oog

Er kunnen zeer veel oorzaken zijn van een rood oog. Soms ligt het aan de oogleden, soms aan een allergie, soms heeft het met een ontsteking te maken, soms met droge ogen of een bloeding onder het slijmvlies. 
In de meeste gevallen kunnen onze optometristen u na een gedegen onderzoek helpen of gericht doorverwijzen naar de juiste specialist.

Diabetes

Oogproblemen bij Diabetes

Er kan een wisselende gezichtsscherpte optreden doordat de suikerspiegel in het bloed en de ooglens wisselt. De breking van de ooglens is mede bepalend voor de brilsterkte. Doordat de suikerspiegel in de ooglens verandert, verandert ook het brekend vermogen van de ooglens waardoor de brilsterkte en de gezichtsscherpte ook steeds kunnen wisselen. Dit treedt met name op bij een slechte instelling van de suiker.

Diabetes kan ook voor netvliesafwijkingen zorgen. Het netvlies is het binnenste laagje in het oog dat onze beelden registreert. In het centrum ligt de Macula (gele vlek). In het netvlies bevinden zich bloedvaten die het netvlies van zuurstof en voedingsmiddelen voorzien.

Ten gevolge van suikerziekte kunnen er beschadigingen optreden aan de bloedvaten. Deze kunnen aanwezig zijn zonder dat het gezichtsvermogen is aangetast, dus zonder dat er klachten zijn. Maar ze kunnen ook in de Macula zijn en dan klachten geven van minder zien. Regelmatige controle van het oog door de oogarts is noodzakelijk. Wanneer deze schadelijke afwijkingen niet tijdig worden onderkend en behandeld, kan blindheid het gevolg zijn.

Wij kunnen bij twijfel altijd uw gezichtsscherpte meten en eventueel een foto maken van uw netvlies om te controleren of er problemen in de Macula zijn.

Netvliesloslatingen

Netvliesloslatingen

Bij een netvliesloslating kunt u lichtflitsen en zwarte , zwevende vlekjes zien. Het kan ook zijn dat u slechter ziet of een deel van uw gezichtsveld is uitgevallen. Met een OCT scan,een geavanceerde techniek om kleine details van het netvlies zichtbaar te maken, kunnen we veranderingen of afwijkingen in het oog in een vroeg stadium opmerken. U kunt hiervoor een afspraak inplannen. Ziet u plotseling erg slecht, bel ons dan om te overleggen hoeveel spoed er is. 
Overkomt u dit in het weekend, bel dan met de huisartsenpost.  


Behandeling

Een scheurtje in het netvlies kan behandeld worden met een laserbehandeling. Bij een netvliesloslating is een operatie nodig. U krijgt gas, lucht of olie in uw oog. Bij gas of lucht moet u op een bepaalde manier zitten of liggen, meestal de eerste week na een operatie. Het eerste half jaar na een operatie ziet u minder goed.